POPŻ - 2019 - efekty
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019
- Ośrodek Pomocy Społecznej w Prudniku przy współpracy z Bankiem Żywności w Opolu z siedzibą w Luboszycach realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 800 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Prudnik.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 43,44 ton żywności;
- 2570 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2019 dla 50 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej - 4 spotkania dla 50 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 4 spotkania dla 50 uczestników
- Kulinarnych – 1 spotkanie dla 10 uczestników
Poprzedni tekst:
Publikacja: 6 Lis 2020r.
Program "Wspieraj Seniora"
Program "Wspieraj Seniora"
Autor: Krzysztof Grzybowski
Następny tekst:
Publikacja: 31 Gru 2020r.
30 lat funkcjonowania
30 lat funkcjonowania Ośrodka Pomocy Społecznej w Prudniku
Autor: Krzysztof Grzybowski