Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027
W grudniu 2022 r. Komisja Europejska wydała decyzję zatwierdzającą Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (dalej: FEPŻ), który będzie wdrażany w Polsce z udziałem środków Europejskiego Funduszu Społecznej Plus (EFS+) do końca 2029 r.
FEPŻ jest bezpośrednim następcą Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ). Program – podobnie jak PO PŻ – opiera się na zapewnieniu osobom najbardziej potrzebującym podstawowej pomocy żywnościowej w formie paczek lub posiłków oraz umożliwieniu im udziału
w bezpłatnych warsztatach na rzecz włączenia społecznego – tzw. działaniach towarzyszących.
CELE PROGRAMU
Zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach
w ramach środków towarzyszących, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z wytycznymi IZ,
- racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
- przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z wytycznymi IZ,
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze: w łącznej ilości ok. 34 kg, w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe w tym: (groszek z marchewką 1,60 kg, koncentrat pomidorowy 0,96 kg, dżem truskawkowy 1,20 kg),
2) Artykuły skrobiowe w tym: (makaron jajeczny świderki 2,50 kg, mąka pszenna 4 kg, kasza jęczmienna 1,50 kg, płatki owsiane 1 kg herbatniki maślane 0,60 kg, kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg),
3) Artykuły mleczne w tym: (mleko UHT 6 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg),
4) Artykuły mięsne w tym: (szynka wieprzowa mielona 1,20 kg, szynka drobiowa 1,20 kg, pasztet wieprzowy 0,48 kg, szprot w oleju 0,68 kg),
5) Cukier (Cukier biały 4 kg),
6) Tłuszcze (olej rzepakowy 4 l),
7) Dania gotowe (Fasolka po bretońsku 1,50 kg).
OKRES REALIZACJI DOSTAW
kwiecień 2024 r. – listopad 2024 r.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI
Do pomocy żywnościowej w ramach FEPŻ uprawnia dochód nieprzekraczający 265% kryterium dochodowego określonego w art. 8 ustawy o pomocy społecznej oraz przynajmniej jedna z przesłanek trudnej sytuacji życiowej, o których mowa w art. 7 ustawy.
- dochód nie przekraczający 2056,40 zł dla osoby samotnie gospodarującej
- dochód nie przekraczający 1590,00 zł dla osoby w rodzinie
WARUNKI UZYSKANIA SKIEROWANIA
- osobiste zgłoszenie się do Ośrodka Pomocy Społecznej w Prudniku do pracownika socjalnego dotyczy osób korzystających ze świadczeń pomocy społecznej,
- przedłożenie oświadczenia w Ośrodku Pomocy Społecznej w Prudniku o sytuacji dochodowej osoby/rodziny– dotyczy osób nie korzystających ze świadczeń pomocy społecznej.
Szczegółowe informacje do Programu są dostępne na stronie:
https://www.gov.pl/web/rodzina/fundusze-europejskie-na-pomoc-zywnosciowa-2021-2027
https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2023
Poprzedni tekst:
Publikacja: 26 Lut 2024r.
Opaski bezpieczeństwa- Program Korpus Wsparcia Seniorów
Opaski bezpieczeństwa, które mogą URATOWAĆ ŻYCIE. Dzięki opasce seniorzy są pod troskliwą opieką, mogą cieszyć się samodzielnością, a ich rodziny odzyskują spokój o najbliższe osoby.
Autor: Joanna Biela
Następny tekst:
Publikacja: 1 Mar 2024r.
Opieka wytchnieniowa - edycja 2024
Gmina Prudnik / Ośrodek Pomocy Społecznej w Prudniku przystąpił już po raz kolejny do Programu "Opieka wytchnieniowa” dla Jednostek Samorządu Terytorialnego – edycja 2024 w formie świadczenia usług opieki wytchnieniowej w ramach pobytu dziennego w miejscu zamieszkania osoby niepełnosprawnej.
Autor: Joanna Biela